Stagematching
Over Stagematching
Stagematching is een webapplicatie die wordt gebruikt om studenten op stageplaatsen te matchen van zorg- en welzijnsorganisaties in Groningen en Drenthe.
De volgende opleidingen doen mee:
• mbo 2 Helpende Zorg en Welzijn
• mbo 3 Verzorgende-IG
• mbo 4 Verpleegkunde
• hbo Verpleegkunde
De mbo-studenten volgen hun opleiding bij één van de locaties van de ROCs: Alfa-college, Drenthe College, Noorderpoort, of ROC Menso Alting.
De hbo-studenten bij de Hanze.
Proces
Voordat een student op stage gaat, gaat daar een proces aan vooraf die uit meerdere stappen bestaat.
Hieronder staan de stappen in grote lijnen beschreven.
1. Inventariseren
De scholen geven door hoeveel studenten een stageplek nodig hebben in de zorg. Dit is de vraag is naar stageplaatsen.
Zorginstellingen geven hun beschikbare stageplekken aan via de webapplicatie, niet alleen aantallen en opleidingen, maar ook parttime/fulltime. Ook kunnen ze bijzonderheden aangeven.
2. Verdeling aanbod
De stageplaatsen worden evenredig verdeeld over de scholen, op basis van:
- Stagemodellen
- Reisafstand
- Branches
- Praktijkroutes, leerafdelingen en gildes.
Plekken worden zo evenredig mogelijk verdeeld zodat alle studenten evenveel kans hebben op een stage bij verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg, in de ziekenhuizen, de GGZ, en gehandicaptenzorg.
Als er tekorten zijn, probeert Netwerk ZON regiobreed op zoek te gaan naar oplossingen.
3. Matchen
De stagecoördinatoren van de scholen matchen de studenten. De juiste student op de juiste stageplek.
Scholen gaan met elkaar in overleg om stageplekken uit te wisselen die ze wel/niet nodig hebben in dezelfde regio.
4. Voorbereiding stage
De definitieve matchdatum is bereikt, en de studenten en de instellingen zien de matches op Stagematching. De studenten, zorginstellingen en scholen gaan aan de slag met de voorbereiding. De beroepspraktijkvormingsovereenkomst wordt getekend, andere belangrijke documenten en informatie worden met elkaar uitgewisseld.
Studenten nemen contact op met hun stageplek. Veel zorginstellingen nodigen studenten uit voor een kennismakingsgesprek of een introductiedag.
5. Op stage
De gematchte studenten gaan op stage.
Spelregels
• Stagecoördinatoren van de scholen zijn verantwoordelijk voor de prognose, dit is de inventarisatie van het aantal studenten dat een stageplek in de zorg nodig heeft. Alle wensen voor veranderingen worden via de stagecoördinator doorgegeven aan Netwerk ZON (bijv. nieuwe instromers, verlengers etc.)
• De stageinstelling is verantwoordelijk voor de stageplekken in Stagematching. Dit kan één persoon zijn per locatie/team, of een coördinator voor meerdere locaties.
Wijzigingen in de beschikbare plekken kunnen tot de invoerdeadline worden gemaakt, daarna kunnen deze niet meer door de stageinstelling worden aangepast. Als er na de invoerdeadline toch veranderingen zijn, worden deze per mail doorgegeven aan Netwerk ZON via infostagematching@netwerkzon.nl.
• In de verdeling van stageplekken wordt rekening gehouden met afspraken over praktijkroutes, gildes en leerafdelingen.
• Bij het matchen zijn de opmerkingen en notitie bij de stageplaatsen leidend. Als een school ziet dat een student niet kan voldoen aan de opmerkingen, vindt altijd overleg plaats voor matching van de leerling. De stagecoördinator neemt contact op met de zorginstelling.
• Onbenutte stageplaatsen komen vanaf de conceptmatchdatum beschikbaar voor andere scholen. Dit is twee weken voorafgaand aan de definitieve matching. Met andere scholen wordt bekeken of de plaatsen zo goed mogelijk kunnen worden benut.
• Na de definitieve matchdatum van een stageperiode mag de school niet meer matchen. Tenzij Netwerk ZON en de stageinstelling hebben bevestigd dat een stageplek nog beschikbaar is.