Voordat een student op stage gaat, gaat daar een proces aan vooraf die uit meerdere stappen bestaat. Vraag en aanbod moeten bekend zijn, en de beschikbare stageplekken worden verdeeld aan de scholen.
Hieronder staan de stappen in grote lijnen beschreven.
1. Inventariseren
De scholen geven door wat de vraag is naar stageplaatsen (aantal studenten en stagemodellen). Zorginstellingen geven hun aanbod aan via de webapplicatie, niet alleen aantallen en opleidingen, maar ook parttime/fulltime. Ook kunnen ze bijzonderheden aangeven.
2. Verdeling aanbod
De stageplaatsen worden verdeeld onder de deelnemende scholen. Hierbij wordt rekening gehouden met afspraken die instellingen en scholen onderling hebben. Op het moment dat er tekorten zijn, probeert Netwerk ZON regiobreed met de partners op zoek te gaan naar oplossingen.
Bij de verdeling wordt ook rekening gehouden met de verschillende branches. Plekken worden zo evenredig mogelijk verdeeld zodat alle studenten evenveel kans hebben op een stage bij verschillende verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg, in de ziekenhuizen, de GGZ, en gehandicaptenzorg.
3. Matchen
De stagecoördinatoren matchen de studenten. Dit houdt in dat de juiste student bij de juiste plaats wordt gezocht.
Zodra de definitieve matchdatum is bereikt, zien de instellingen de gegevens van de studenten.
4. Voorbereiding stage
De studenten, zorginstellingen en scholen gaan aan de slag om de administratie rond te krijgen voor de start van de stage. De beroepspraktijkvormingsovereenkomst wordt getekend, andere belangrijke documenten en informatie worden met elkaar uitgewisseld.
Veel zorginstellingen nodigen studenten uit voor een kennismakingsgesprek of een introductiedag.
5. Op stage
De gematchte studenten gaan op stage.