Gebruik van technologie in de zorg: wat helpt?

Gebruik van technologie in de zorg: wat helpt?

Technologie is een veel genoemde oplossingsrichting als het gaat om huidige en toekomstige uitdagingen in de zorg. We besteden hier aandacht aan binnen Modern Health, Care about IT en Health Noord, maar er wordt ook wetenschappelijk onderzoek naar gedaan binnen ons netwerk. Lees over de uitkomsten van dit onderzoek en meer in deze nieuwsbrief.

De praatplaat: Zo volgen we ontwikkelingen van innovatieve routes

Om innovatieve praktijkroutes te ondersteunen bij hun doorontwikkeling hebben we, in samenwerking met de verschillende platforms van Netwerk ZON, een praatplaat ontwikkeld.

De praatplaat is het afgelopen jaar ingezet bij verschillende routes, denk hierbij bijvoorbeeld aan het UMCG Gilde, de Flexstage, regionale GHZ route, ZINN Leerpad en Treant praktijkroute.

De innovatieve onderwijs- en praktijkroutes zijn vaak ontwikkeld om beter aan te sluiten bij behoeften van de student. Zo biedt de Flexstage van Noorderpoort studenten een zachte landing en kunnen studenten al in het eerste leerjaar kennis maken met het werkveld ouderenzorg. Studenten die deelnemen aan de Treant praktijkroute krijgen de mogelijkheid om een keuze te maken voor een branche waar ze ervaring in willen opdoen. Binnen de regionale GHZ-route worden er leernetwerkbijeenkomsten georganiseerd met docenten, werkbegeleiders en studenten over verschillende thema’s, waarbij er van elkaar geleerd wordt. Studenten kunnen input geven over de inhoud van de leernetwerkbijeenkomsten.

Na een jaar worden de ontwikkelgesprekken herhaald, om te bespreken hoe de praktijkroutes zich hebben doorontwikkeld en wat mogelijke vervolgacties zijn.

Met behulp van de drie indicatoren op de praatplaat, achtergrondinformatie via de onderleggers en een actieplan om de afspraken op te noteren, kunnen docenten, begeleiders, coördinatoren en managers zelf aan de slag. De drie indicatoren op de praatplaat Eigen route student, Co-creatie werkbegeleiders en docenten en Vormgeven breed opleiden zijn leidraad voor het gesprek over de innovatieve route. Welke indicatoren aan de orde komen, kan verschillen per route en focus van de route.

In het Managementoverleg mbo VZ-IG, VP en hbo VP van Netwerk ZON stond de praatplaat op de agenda. De opleidingsmanagers hebben uitgewisseld waar de praatplaat gebruikt kan worden. Men was het erover eens, de praatplaat is een goed handvat om dilemma’s die docenten en werkbegeleiders ervaren bij innovatieve praktijkroutes te bespreken. Dit is een vorm van krachtig samen ontwikkelen.

De praatplaat en bijbehorende onderzetters zijn hier te vinden. Heb je interesse in de praatplaat of wil je er zelf mee aan de slag? Neem contact op!

Gebruik van technologie in de zorg: wat helpt?

Het gebruik van technologie in de zorg wordt gezien als één van de oplossingen voor de uitdagingen waar wij de komende jaren voor staan.

Het gebruik van technologie kan bijvoorbeeld een oudere meer eigen regie geven of kan de zorgprofessional meer tijd opleveren. In een langlopend onderzoek proberen we erachter te komen welke factoren eraan bijdragen dat zorgprofessionals nieuwe innovaties willen en kunnen gebruiken als onderdeel van de dagelijkse zorgpraktijk.

Elvira Coffetti onderzoekt, onder begeleiding van de lectoraten Wederkerigheid in Leernetwerken, Verpleegkundige diagnostiek en UMCG – Verplegingswetenschap, welke factoren van invloed zijn op de adoptie van innovaties door professionals in de zorg.

De laatste uitkomsten van een grote studie naar de bereidheid van verpleegkundigen en verzorgenden-IG werkzaam in thuiszorg en verpleeghuizen in Groningen en Drenthe om technologie te gebruiken zijn nu gepubliceerd in het Journal of Advanced Nursing. Dit onderzoek bevestigt het belang van samenwerkingsfactoren als het gaat om de inzet van innovaties. Niet alleen persoonlijke factoren, zoals leeftijd, gender, opleidingsniveau of houding spelen een rol. Maar juist ook de condities van wederkerigheid en wederkerigheidsgedrag tussen verzorgenden en verpleegkundigen en andere professionals in een zorgorganisatie hebben een belangrijke rol bij het toepassen van technologie is van belang en heeft een positief effect op de bereidheid om technologie te gaan gebruiken.

Dit zijn de belangrijke resultaten die naast individuele factoren de meerwaarde onderstrepen van de samenwerking binnen de organisatie en binnen het team wanneer innovaties geïmplementeerd worden. Op dit moment werken we aan een vervolg op deze studie. Ben je geïnteresseerd in het onderzoek? Lees het artikel of neem contact op!

Ervaringsdeskundigheid in de praktijk

Op 19 september bespraken we met Sanne Martena (projectleider bij ZorgpleinNoord) en Froukje van der Meer (coördinator herstel en ervaringsdeskundigheid bij Accare) het thema ‘Ervaringsdeskundigheid in de praktijk’ bij Platform Innovatie.

In het kader van de huidige en verwachte tekort aan zorgmedewerkers wordt gekeken hoe het werk anders ingevuld kan worden. De inzet van ervaringsdeskundigen is één van de oplossingsrichtingen, met meerwaarde op drie vlakken:

  • De kans voor de ervaringsdeskundige om uit een ontwrichtende situatie te komen.
  • De ervaringsdeskundige kan een verbinder zijn voor zorgvragers tussen het systeem en de eigen ervaringen (ervaringsdeskundige als rolmodel) en voor organisaties biedt het nieuw arbeidsmarktpotentieel.
  • Ervaringsdeskundigen kunnen vanuit verschillende onderwerpen ingezet worden, bijvoorbeeld (intergenerationele) armoede, ggz, jeugdzorg, somatische zorg en vluchtelingenwerk.

Ervaringsdeskundigen kunnen in een opleiding leren hoe zij zich kunnen inzetten voor anderen. Daarnaast wordt vanuit Alliantie van Kracht ingezet op het creëren van mogelijkheden voor ervaringsdeskundigen om dit in de praktijk te brengen. Lees hier hoe zo’n opleiding en de inzet van ervaringsdeskundigen eruit kan zien.

Er is een beroepscompetentieprofiel opgesteld waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen niveaus (van meer cliëntcontact tot meer beleidsmatig): zie hier. Hierdoor ontstaat meer duidelijkheid over de taken en verantwoordelijkheden van een ervaringsdeskundige. Er zijn opleidingen van niveau 3 t/m master niveau.

Vanuit Alliantie van Kracht is vanaf oktober 2023 in de Veenkoloniën ingezet op het creëren van mogelijkheden voor ervaringsdeskundigen in organisaties, door middel van stages, vrijwilligersposities en betaalde banen. Inmiddels zijn ongeveer 100 ervaringsdeskundigen in dienst bij aangesloten organisaties.

100 ervaringsdeskundigen in dienst

Accare is aangesloten bij Alliantie van Kracht en onderzoekt op welke manier ervaringsdeskundigheid het beste kan worden ingezet binnen de jeugdggz. Hiervoor is een coördinator herstel- en ervaringsdeskundigheid aangesteld als onderdeel van Kwaliteit & Zorgontwikkeling. Er lopen verschillende  initiatieven omtrent het inzetten van ervaringsdeskundigheid, bijvoorbeeld tijdens de wachttijdenoverbrugging en bij FACT-teams.
Naast de inzet van ervaringsdeskundigen richt Accare zich op het bevorderen van herstelondersteunende zorg. Dit doet zij bijvoorbeeld door het faciliteren van een herstelondersteunende zorg training (hoz-training), die zowel intern als extern aangeboden wordt.

Een vervolgstap is om bij zorg- en welzijnsopleidingen meer aandacht te creëren voor dit thema, bijvoorbeeld door samen met studenten te verkennen hoe ervaringsdeskundigen naast zorgprofessionals onderdeel kunnen worden van multidisciplinaire teams.

Nieuwe thema’s onder de aandacht

Binnen het project Modern Health worden continu nieuwe thema’s opgehaald en worden experts uitgenodigd bij Platforms en overleggen om deze thema’s uit te lichten. Wat moeten we over dit thema weten en hoe kunnen deze thema’s bijdragen aan nieuw onderwijs voor toekomstige professionals Zorg en Welzijn?

Wil je meer informatie over dit thema, of meedenken over vervolgstappen? Kijk dan hier. Heb je ideeën over andere thema’s die onder de aandacht moeten komen, neem contact met ons op of geef ze door voor de netwerkbijeenkomst.

Jaarlijkse Netwerkbijeenkomst 2025

Het lijkt nog ver weg, maar we zijn alvast begonnen met het voorbereiden van de jaarlijkse netwerkbijeenkomst op donderdag 5 juni 2025. In platforms en overleggen verzamelen we wat men belangrijke thema’s vindt om terug te laten komen of wat interessante nieuwe thema’s zijn voor het netwerk.

Heb jij een onderwerp of thema dat interessant is voor de bijeenkomst? Geef jouw idee door via dit formulier.

Care About IT

Hackathon

Studenten Marketing en Technologie hebben samen met Care About IT meegedaan aan een Hackathon. Hier deden 260 studenten aan mee van 14 scholen uit Noord Nederland om creatieve en slimme oplossingen te bedenken voor de zorg. Lees hier hoe Jessica Knopper, programmamanager van Care About IT, het heeft ervaren.

Startfest

Op donderdag 24 oktober vindt de zesde editie van Startfest plaats op het Suikerunieterrein in Groningen. Startfest is het grootste werk- en ontwikkelevenement van Groningen voor iedereen die een (andere) baan zoekt, wil beginnen met een opleiding, vrijwilligerswerk doet of wil oriënteren. Er zijn diverse workshops, activiteiten en stands. Ook Care about IT is aanwezig, dus zoek ons op als je in de buurt bent!

Health Noord

Studenten aan de slag met gezondheidschallenges uit de praktijk

Op 21 november gaan bijna 300 mbo en hbo-studenten aan de slag met acht uitdagende vraagstukken uit de praktijk tijdens de Gezondheidschallenge, georganiseerd door Health Noord. Deze gezondheidschallenges hebben als doel om de competenties van studenten op het gebied van multidisciplinair en multilevel samenwerken en probleemoplossend vermogen te ontwikkelen. De studenten werken samen in teams vanuit verschillende disciplines, opleidingen en niveaus en bedenken nieuwe innovatieve oplossingen voor de praktijk. Kansrijke oplossingen worden samen met de praktijk doorontwikkeld en geïmplementeerd.

Modern Health zal, in samenwerking met de gemeente Midden-Groningen en Zorg Innovatie Forum, een groep studenten aan het werk zetten met de vraag ‘hoe het klassieke vrijwilligerswerk zich kan ontwikkelen richting naoberschap’. We wensen alle studenten en deelnemende organisaties een leerzame dag toe!

ELT presenteert zichzelf tijdens de impactjacht op 27 november

Op 27 november organiseert Health Noord het congres Waardegedreven Zorg in de Regio, op de Hanze. Tijdens dit congres staan de laatste innovaties en ontwikkelingen in waardegedreven zorg centraal. Ook Modern Health is vertegenwoordigd tijdens! Tijdens de impactjacht zal het ELT (Extramuraal Leerteam) zichzelf pitchen aan de bezoekers. Interesse? Aanmelden kan hier

Planning Stagematching

Op onze website heeft Stagematching een mooie plek gekregen, hier is te lezen hoe het proces rondom Stagematching werkt volgens de afspraken in de regio. Ook zijn de handleidingen voor scholen en stageinstellingen hier te vinden.

Stagecoördinatoren zijn ondertussen druk bezig met de matching voor periode 3, 4, de deadline voor de conceptmatch is namelijk 25 november. Vanaf 9 december kunnen stageinstellingen zien welke nieuwe studenten vanaf februari op stage komen.