Ervaringsdeskundigheid: Moeders van Noord-Nederland
Ouders die zwanger zijn of net bevallen en extra hulp nodig hebben, kunnen terecht bij Moeders van… Dat kan van alles zijn, bijvoorbeeld hulp bij de financiën of meegaan naar afspraken, maar ook iemand om mee te praten en die meedenkt over de ontwikkeling en verzorging van het (ongeboren) kindje.
Eline Woertel en Nadine Zwiep – van Leeuwen, casusbegeleiders bij Moeders van Emmen en Moeders van Hoogeveen, hebben verteld over hun werk in de regio aan de stuurgroep van Modern Health. Dit deden ze samen met stagiairs Alisha en Indinho. Alisha studeert Sociaal Juridische dienstverlening en loopt stage bij Moeders van Hoogeveen & De Wolden. Indinho studeert Social work en loopt stage bij Moeders van Emmen.
De stuurgroep heeft geleerd dat het programma niet alleen helpt rondom de geboorte maar soms zelfs al vanaf de periode voor de zwangerschap en tot een kind 2,5 jaar oud is. Dit zijn de eerste 1000 dagen van het leven van kinderen waarvan is bewezen dat die cruciaal zijn voor de verdere ontwikkeling. De focus ligt op het reduceren van stress bij de ouders en het verbeteren van de schakel tussen zorg en welzijn. Hiermee draagt Moeders van bij aan een kansrijke start voor ieder kind.
De werkwijze van Moeders van..
Na het voeren van een intakegesprek met een professional, wordt er een plan van aanpak opgesteld. De uitvoering van het plan van aanpak is de verantwoordelijkheid van studenten; als duo zijn zij verantwoordelijk voor de gezinnen en leggen zij de huisbezoeken af. Er is dagelijkse intensieve begeleiding door de betrokken casusbegeleiders. Studenten nemen zelfstandig de uitvoering voor hun rekening en werken samen met verschillende disciplines en opleidingen. Studenten vullen elkaar aan en leren van elkaar.
Meer weten over dit programma? In de video hieronder komen moeders, studenten en professionals aan het woord. En in 2021 heeft Moeders van Hoogeveen meegedaan aan een podcast, deze kun je hier beluisteren.